
De Omgevingswet vraagt van ons als provincie om nauwer samen te werken met gemeenten, waterschappen, diverse ketenpartners (zoals omgevingsdiensten en veiligheidsregio’s) en veel andere organisaties. Als de wet straks in gaat, is nauwe samenwerking nodig omdat we gaan werken als één overheid met één Omgevingsloket.
Utrechtse samenwerking
Voor de provincie Utrecht is de samenwerking al volop in gang gezet. De provincie werkt al langere tijd met de hiervoor genoemde partners. Deze samenwerking wordt nu geïntensiveerd door de Omgevingswet.

Samenwerken als één overheid
Op verzoek van de secretarissen in de regio is een regionale werkgroep opgericht waarin gemeenten, waterschappen, omgevingsdiensten en de provincie een aantal principes hebben geformuleerd waarmee Utrechtse overheden kunnen werken als één overheid, zonder dat de lokale kleur en autonomie verloren gaat. Die principes gaan zowel over het effect naar inwoners en ondernemers als de manier van samenwerken tussen de overheden. Het samenwerken als één overheid heeft de volgende uitgangspunten:
- We werken samen op basis van gelijkwaardigheid;
- We dragen gezamenlijke beslissingen samen uit;
- Samenwerken = niet alleen praten maar samen doen!;
- We werken vanuit opgaven en belangen.
Terugkoppeling bijeenkomst Regiosamenwerking Omgevingswet 30 juni 2020 (pdf, 756 kB)
Terugkoppeling bijeenkomst Regiosamenwerking Omgevingswet 21 april 2020 (pdf, 1.492 kB)
Terugkoppeling bijeenkomst Regiosamenwerking Omgevingswet 28 januari 2020 (pdf, 944 kB)
Download de plaat "Werken als één overheid in Utrecht" (pdf, 5,1 MB)
Download: Provinciaal Samenwerkingsoverleg (PSO-VTH) van 11 oktober 2019 (pdf, 112 kB)
Snel naar
-
Samenwerking toezicht en handhaving
Het landelijke Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) richt zich op digitale ondersteuning van vergunningverlening binnen de uitvoering. Maar we hebben ook behoefte aan digitale ondersteuning van toezicht en handhaving. We onderzoeken op regionaal niveau of we tot een vergelijkbare digitale ondersteuning en samenwerking kunnen komen voor de takken toezicht en handhaving. Deze voorziening is een tijdelijke oplossing in afwachting van landelijke ontwikkelingen en het is een duidelijk verbetering van de huidige wijze van informatie-uitwisseling bij toezicht en handhaving.
Download: Samenwerkingsvoorziening toezicht en handhaving Utrecht (pdf, 151 kB)
-
Regionaal portaal voor Omgevingsinformatie
We voeren samen met de Utrechtse ketenpartners een verkenning uit naar een regionaal portaal om omgevingsinformatie met elkaar te delen. Goede informatievoorziening over de omgeving is van belang onder de Omgevingswet. Het landelijk Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO) biedt namelijk (nog) niet alle informatie om binnen korte termijn alle omgevingsinformatie te delen die nodig is om tot een besluit te komen. We willen de informatie zo inrichten dat deze later ook toepasbaar is in een Utrechts of landelijk informatieportaal.
Download: Regionaal Omgevingsinformatieportaal (pdf, 137 kB)
-
Platform voor doorontwikkeling van VTH-Beleid
Overheden moeten beleid voor Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving (VTH) hebben waarin onder andere wordt aangegeven hoe wordt omgegaan met vergunningaanvragen en hoe wordt gereageerd op geconstateerde tekortkomingen. Er blijkt behoefte te zijn om VTH-beleid onder de Omgevingswet af te stemmen zodat uiteindelijk als één overheid kan worden gewerkt. De Utrechtse gemeenten werken al geruime tijd in het platform Utrechtse Waarden aan gezamenlijk VTH-beleid. De provincie neemt hier al aan deel en intensiveert nu de samenwerking met dit platform.
Download: Platform voor doorontwikkeling VTH-beleid (pdf, 133 kB)
-
Omgevingstafel
De Omgevingswet verplicht overheden die betrokken zijn bij een vergunningaanvraag om op te treden als één overheid en de procedures sneller af te handelen. Voor complexe aanvragen is de Omgevingstafel ontwikkeld. Voordat een aanvraag wordt ingediend, bespreken alle partijen het initiatief (waar de aanvraag over gaat) aan de Omgevingstafel. Dit maakt het mogelijk om ook complexe aanvragen versneld af te handelen. We starten een pilot met de Omgevingstafel om te testen of dit werkbaar kan zijn.
Presentatie meervoudige vergunningen (7 mei 2020) (pdf, 2,2 MB)
Download: Omgevingstafel (pdf, 119 kB)
Toelichting initiatieffase Omgevingstafel (pdf, 495 kB)
Uitwerking Omgevingstafel Utrechts Model (pdf, 455 kB)
Algemene randvoorwaarden Omgevingstafel (pdf, 172 kB)