Hieronder vindt u de algemene vragen over de Ontwerp Omgevingsverordening, de Omgevingsvisie, de Interim Omgevingsverordening en het Milieueffectrapport (planMER).
Ontwerp Omgevingsverordening
In de Ontwerp Omgevingsverordening van de provincie Utrecht staan de regels die horen bij het beleid dat in de Omgevingsvisie staat. Bijvoorbeeld regels voor natuurgebieden, waterwingebieden en woningbouw. In de Omgevingsverordening gaat het deels om regels die alleen voor gemeenten, waterschappen en uitvoeringsdiensten gelden en deels om regels die voor iedereen gelden.
De Ontwerp Omgevingsverordening is gebaseerd op de Omgevingswet, de Interim Omgevingsverordening is gebaseerd op de huidige wetten.
De Ontwerp Omgevingsverordening provincie Utrecht 2022 is een omzetting van de vastgestelde Interim Omgevingsverordening. Naast deze omzetting zijn er enkele inhoudelijke wijzigingen ten opzichte van de Interim Omgevingsverordening die op 1 april 2021 in werking is getreden. Het gaat onder meer om:
- bescherming weidevogels breder dan alleen bij duurzame energie;
- aanscherping regels voor biomassa;
- regelgeving (reclame)borden is vereenvoudigd;
- nieuwe kaart kleine landschapselementen;
- aanpassing van het begrip erf in relatie tot regels voor natuurnetwerk Nederland; en
- invulling van gereserveerde artikelen, die onder de huidige wetgeving nog niet opgenomen konden worden.
En overzicht van alle wijzigingen vindt u in de verschillentabel.
De Interim Omgevingsverordening (Interimverordening) was nodig vanwege het uitstel van de Omgevingswet. Deze wet gaat op 1 juli 2022 in en tot die tijd kan de Omgevingsverordening niet van kracht worden. Dat kan alleen onder de Omgevingswet.
Omdat de provincie wel al aan de slag wil met de uitvoering van plannen en ambities uit de Omgevingsvisie en daar ook regels en kaders voor nodig zijn, is de Interimverordening gemaakt. De Omgevingsvisie en de Interimverordening zijn op 1 april 2021 in werking getreden.
De Ontwerp Omgevingsverordening provincie Utrecht 2022 is een omzetting van deze vastgestelde Interim Omgevingsverordening. Daarnaast zijn er enkele inhoudelijke wijzigingen ten opzichte van de Interim Omgevingsverordening. Bekijk hiervoor de verschillentabel.
Omgevingsvisie
In de Omgevingsvisie staat hoe wij willen dat de provincie er in 2050 uitziet. De Omgevingsvisie gaat over onze fysieke leefomgeving: dit is alles op, onder en boven de grond. Denk aan: woningen, bedrijven, fietspaden, wegen, rivieren, recreatieterreinen, natuurgebieden en landbouwgronden. Met de Omgevingsvisie geven we richting aan de toekomstige leefomgeving.
Het gaat over alle onderwerpen die een plek (moeten) hebben in onze provincie. Bijvoorbeeld woningen, bedrijven, fietspaden, wegen, rivieren, recreatieterreinen, natuurgebieden en landbouwgronden, cultureel erfgoed, duurzame energie. Maar denk ook aan luchtkwaliteit en grondwater. In de Omgevingsvisie bekijken we al deze onderwerpen in samenhang met elkaar en zoeken we naar de beste manier om balans te houden tussen alle onderwerpen die ruimte vragen.
In 2050 wil de provincie Utrecht op onderstaande thema’s deze zaken bereikt hebben:
Stad en land gezond
We zorgen ervoor dat de woon-, werk- en leefgebieden gezond zijn en uitnodigen tot bewegen (te voet of per fiets). Ook willen we dat er in en rondom steden en dorpen voldoende groene gebieden zijn om te recreëren.
Klimaatbestendig en waterrobuust
We beschermen onze provincie tegen overstromingen, een tekort aan zoetwater of de gevolgen van extreem weer (wateroverlast en hitte). Ook gaan we de bodemdaling tegen, met name in de veenweidegebieden.
Duurzame energie
We stimuleren energiebesparing, evenals het opwekken van duurzame energie uit wind, zon, bodem en water.
Vitale steden en dorpen
We bouwen nieuwe woningen en bedrijven vooral op plekken binnen de bebouwde kom. En op plekken die goed met trein, bus, tram en fiets te bereiken zijn.
Duurzaam, gezond en veilig bereikbaar
We leggen nieuwe verbindingen voor openbaar vervoer en (snel)fietspaden aan tussen de woon-, werk- en leefgebieden. Ook willen we beter gebruik maken van de bestaande wegen
Levend landschap, erfgoed en cultuur
We zorgen goed voor de landschappen, waterlinies, forten, kastelen en buitenplaatsen, en we willen dat veel mensen kunnen genieten van die fraaie plekken.. Ook vinden we het belangrijk dat het cultuuraanbod (zoals festivals en musea) met het aantal inwoners meegroeit.
Toekomstbestendige natuur en landbouw
We beschermen de natuur en leggen nieuwe natuurgebieden aan die we onderling met elkaar verbinden. We helpen boeren om een omslag te maken naar kringlooplandbouw. Dat betekent voedsel produceren met zo min mogelijk verlies aan grondstoffen en een zorgvuldig beheer van bodem, water en natuur.
De ruimte in onze provincie is beperkt terwijl de vraag naar ruimte groot is. Dat stelt de provincie Utrecht voor een grote uitdaging: hoe gaan we om met de groei van inwoners en bedrijven zonder dat dit ten koste gaat van een prettige en gezonde leefomgeving? We móeten keuzes maken. Daarom is ons uitgangspunt om waar mogelijk te kiezen voor slim combineren en concentreren.
Concentreren betekent bijvoorbeeld dat nieuwe woningen voornamelijk gebouwd worden dichtbij stations en in steden en dorpskernen. Veel van wat je nodig hebt, is dan in de buurt en goed bereikbaar. We kiezen ervoor om bij bebouwing ook te zorgen voor voldoende ruimte om te bewegen en voldoende groen en water. En door te bouwen in bebouwd gebied (concentreren) zorgen we er juist voor dat er op andere plekken in de provincie ruimte overblijft voor andere zaken dan wonen. Denk aan natuur, het verbouwen van voedsel en het opwekken van zon- en windenergie.
Met slim combineren bedoelen we dat de beschikbare ruimte op meerdere manieren gebruikt kan worden. We combineren bijvoorbeeld het versterken van de rivierdijken met de ontwikkeling van nieuwe fiets- en wandelroutes en nieuwe recreatie- en natuurgebieden. Door te zorgen dat het autoverkeer op de dijken vermindert, ontstaat er meer ruimte voor wandelaars en fietsers.
De vraagstukken waar we voor staan kunnen we als provincie niet alleen oplossen. Samenwerking met inwoners, ondernemers, belangenorganisatie en medeoverheden is cruciaal. Alleen dan kunnen we onze ambities bereiken. We voeren het beleid van de Omgevingsvisie uit met behulp van:
- de Omgevingsverordening
In de Omgevingsverordening van de provincie Utrecht staan de regels die horen bij het beleid dat in de Omgevingsvisie staat. Bijvoorbeeld regels voor natuurgebieden, waterwingebieden en woningbouw. Het opstellen van deze regels is een wettelijke taak of is het gevolg van politieke keuzes van de provincie Utrecht. In de Omgevingsverordening gaat het deels om regels die alleen voor gemeenten, waterschappen en uitvoeringsdiensten gelden en deels om regels die voor iedereen gelden.We maken alleen regels om risico’s uit te sluiten en als we het niet anders kunnen regelen. Soms is het mogelijk van regels af te wijken. We vinden het belangrijk om ruimte te geven aan nieuwe initiatieven en maatwerk per gebied.
In de Omgevingsverordening zijn alle regels voor de leefomgeving samengebracht en we zijn van zo’n 20 verordeningen naar één Omgevingsverordening gegaan. Dit moet het voor iedereen eenvoudiger maken om te zien welke regels waar gelden.
- Programma’s
Om ons beleid uit te voeren hebben we niet alleen regels nodig, maar ook op uitvoering gerichte programma’s. Wij zullen hier samen met overheden, partners en de samenleving invulling aan geven, bijvoorbeeld in het programma ‘regionaal programmeren’. Gemeenten van een regio en de provincie zitten daarbij samen aan tafel en stellen met elkaar vast aan hoeveel woningen behoefte is en waar die gebouwd moeten worden. Daarbij houden we ook rekening met andere zaken, zoals dat mensen naar hun werk kunnen gaan en dat er voldoende recreatie en groen is.
Met de Omgevingsvisie willen we duidelijkheid geven hoe de Utrechtse leefomgeving ingericht kan worden. Welke rol de provincie pakt, hangt af van de situatie. De ene keer zullen we een ontwikkeling stimuleren, de andere keer zorgen we ervoor dat plannen worden aangepast om de kwaliteiten van de omgeving te beschermen.
De visiekaarten en themakaarten hebben een duidelijk andere functie. De visiekaarten geven ons streefbeeld voor de toekomst aan. De themakaarten geven de feitelijke situatie weer en daarmee het gebied waarvoor een bepaald beleid of een bepaalde regel geldt.
Het is voor iedereen mogelijk om tijdens de terinzagelegging (van 22 september t/m 2 november 2020) een zienswijze in te dienen.
Op basis van de zienswijzen die binnenkomen tijdens de terinzagelegging, stellen Gedeputeerde Staten begin 2021 een Nota van Beantwoording op. In februari 2021 bespreken Provinciale Staten de Ontwerp Omgevingsvisie, de Ontwerp Interim Omgevingsverordening en het planMER en stellen deze in maart 2021 vast. De Omgevingsvisie en de Interimverordening treden dan in april 2021 in werking.
In juni en juli 2021 ligt de Ontwerp Omgevingsverordening ter inzage, die vervolgens eind 2021 kan worden vastgesteld. De Omgevingsverordening kan van kracht worden zodra de Omgevingswet in werking treedt (op 1 januari 2022).
Kijk ook bij de specifieke vragen over onderwerpen uit de Omgevingsvisie en -verordening, zoals vragen over landbouw, natuur, geluidbelasting, klimaat, duurzame energie en recreatie.
Omgevingsvisie en Interim Omgevingsverordening
In het participatietraject hebben wij diverse partijen betrokken, waaronder alle medeoverheden, inclusief buurprovincies en maatschappelijke organisaties. Inwoners en ondernemers zijn vooral betrokken geweest bij het Koersdocument, dat is het basisdocument voor de Omgevingsvisie en -verordening.
Door meer gezamenlijk met de regio’s op te trekken via bijvoorbeeld regionaal programmeren, geven we kernen/gemeenten meer ruimte (Wro) om in regionaal verband met provincie uitwerking te geven aan de opgaven die spelen.
Met onze Omgevingsvisie en -verordening willen wij ruimte bieden voor initiatieven door daarvoor kaders aan te geven. Dikwijls zijn gemeenten de eerst aangewezen overheidslaag voor initiatiefnemers.
Milieueffectrapport (planMER)
De keuzes die de provincie voor de toekomst maakt, kunnen gevolgen hebben voor het milieu. Daarom is er tegelijkertijd met het schrijven van de Omgevingsvisie en -verordening een milieueffectrapport opgesteld. Zo zorgt de provincie ervoor dat het aspect milieu volwaardig meegewogen is in de besluiten die genomen worden voor de Omgevingsvisie.
Voor de belangrijkste conclusies verwijzen we naar de folder over het Milieueffectrapport. Wilt u meer lezen over het Milieueffectrapport? Bekijk dan ook de online samenvatting over het planMER.
Het is voor iedereen mogelijk om tijdens de terinzagelegging (van 22 september t/m 2 november 2020) een zienswijze in te dienen.