In de Omgevingsvisie staat hoe we ons als provincie willen voorbereiden op de toekomst, gezien alle ontwikkelingen die op ons afkomen en die ruimte vragen in onze provincie, zoals bijvoorbeeld de bevolkingsgroei en het opwekken van duurzame energie. In de (interim) Omgevingsverordening staan de juridische regels die bij de Omgevingsvisie horen. Ook zijn de milieugevolgen van het nieuwe beleid in beeld gebracht. De resultaten staan in het Milieueffectrapport (planMER).
Provinciale Staten hebben de Omgevingsvisie, de interim Omgevingsverordening van de provincie Utrecht en het bijbehorende Milieueffectrapport (planMER) op 10 maart 2021 vastgesteld. Dat betekent dat de provincie Utrecht - vooruitlopend op de Omgevingswet - vanaf 1 april 2021 aan de slag kan met de uitvoering van het omgevingsbeleid in de Omgevingsvisie en interim Omgevingsverordening. Bij deze vaststelling zijn een aantal visies, verordeningen en een besluit ingetrokken.
Snel naar
-
Omgevingsvisie
In de Omgevingsvisie staat hoe wij willen dat de provincie er in de toekomst uitziet. Bijvoorbeeld: hoe gaan we om met de behoefte aan extra woningen, waar kunnen we duurzame energie opwekken en hoe beschermen we onze natuur? Belangrijke vragen die elkaar beïnvloeden en die we in samenhang moeten bekijken.
Bekijk de folder over de Omgevingsvisie voor een eerste indruk.
-
Interim Omgevingsverordening
In de Omgevingsverordening staan de regels die nodig zijn om het beleid uit de Omgevingsvisie uit te voeren. De Interim Omgevingsverordening was nodig vanwege het uitstel van de Omgevingswet. De Omgevingsverordening kan namelijk niet onder de huidige wetgeving in werking treden, de Interim Omgevingsverordening wel. De Ontwerp Omgevingsverordening wordt naar verwachting begin 2022 vastgesteld.
-
Milieueffectrapport (planMER)
De keuzes die we voor de toekomst maken kunnen gevolgen hebben voor het milieu. Daarom hebben we tegelijkertijd met het opstellen van de Omgevingsvisie een Milieueffectrapport (planMER) laten opstellen door een adviesbureau. Hiermee zorgen we er voor dat het aspect milieu volwaardig mee kan wegen in de besluiten die we nemen voor de Omgevingsvisie.
Bekijk de folder over het Milieueffectrapport voor een eerste indruk.
Bekijk ook de adviezen voor omgevingsbeleid
Vervolg
De eerder opgestelde Omgevingsverordening die wél onder de Omgevingswet in werking kan treden, is geüpdatet. Deze lag van 1 juni t/m 12 juli 2021 ter inzage en is op 30 maart 2022 vastgesteld door Provinciale Staten. De Omgevingsverordening treedt in werking onder de Omgevingswet.
Adviezen voor omgevingsbeleid
Snel naar
-
Documenten
- Horizon Utrecht 2050 (pdf, 5,6 MB)
- Hoofdlijnen Horizon Utrecht 2050 (pdf, 1,4 MB)
- Brochure aanbevelingen en inrichtingsprincipes voor een gezonde leefomgeving - oktober 2019 (pdf, 4,3 MB)
- Ruimte voor gezondheid in de Omgevingsvisie - april 2019 (pdf, 1,7 MB)
- Koersdocument Koersen met kwaliteit - december 2018 (pdf, 18,6 MB)
- Op weg naar het Koersdocument - maart 2018 (pdf, 1,4 MB)
- Rapport Trends & Ontwikkelingen - Future Motions (pdf, 2,9 MB)
- Participatieaanpak omgevingsvisie, sept. 2017 (pdf, 1,7 MB)
- Startnotitie omgevingsvisie en omgevingsverordening, juli 2017 (pdf, 1,1 MB)
- Bekijk en download de Omgevingsvisie
- Bekijk en download de Interim Omgevingsverordening
- Bekijk de Ontwerp Omgevingsvisie en -verordening en het milieueffectrapport
-
PARK-advies
Provinciaal adviseur ruimtelijke kwaliteit (PARK) Paul Roncken heeft in januari 2020 zijn zienswijze gegeven op het concept ontwerp Omgevingsvisie en Omgevingsverordening.
PARK Advies zienswijze op concept Ontwerp Omgevingsvisie en -verordening (pdf, 1,5 MB)
-
PCL-advies
De Provinciale Commissie Leefomgeving (PCL) is een onafhankelijke adviescommissie die adviseert over onderwerpen die de kwaliteit van de leefomgeving raken.