Reizende tentoonstelling Panorama Nederland in Utrecht
Panorama Nederland schetst een optimistisch toekomstbeeld van Nederland, waarin aandacht is voor complexe uitdagingen (zoals woningtekort en klimaatverandering) die ook binnen de provincie Utrecht spelen. Van 14 tot en met 21 mei deed de rondreizende tentoonstelling Utrecht aan.
Panorama Nederland laat een toekomstperspectief voor de ruimtelijke inrichting van Nederland zien. “Een Nederland dat voor iedereen uiterst herkenbaar blijft, maar dat toch op allerlei terreinen fundamenteel anders werkt,” aldus rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving Daan Zandbelt. Panorama Nederland is een publicatie, maar ook een fysiek panorama: een 360 graden verbeelding op ooghoogte waarin je als bezoeker zelf een kijkje kunt nemen in de toekomst. “Panorama Nederland laat zien hoe Nederland er in de toekomst uit zou kunnen zien als je de transitie op een goede manier inzet,” concludeert rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving Berno Strootman.
Complexe uitdagingen in Utrecht
Panorama Nederland was van 14 tot en met 21 mei te bezichtigen in het pas gerenoveerde Stadhuis Utrecht. In de tentoonstelling was er aandacht voor complexe uitdagingen die ook binnen Utrecht spelen, zoals klimaatverandering, de vergrijzende samenleving, de overstap naar hernieuwbare energie, het nijpende tekort aan woningen en de verduurzaming van de landbouw. Panorama Nederland laat zien hoe deze maatschappelijke vraagstukken van nu de sleutel kunnen zijn voor welkome, structurele verbeteringen in de toekomst.
Panorama Utrecht
Rondom de tentoonstelling werden enkele activiteiten georganiseerd. Zo vond op 14 mei een werksessie ‘Naar een Panorama Utrecht’ plaats voor geïnteresseerde collega’s, waar we een verkenning deden naar een Panorama Utrecht. Een dag later, op woensdagavond 15 mei, vond de officiële openingsbijeenkomst plaats. Na toelichtingen van Daan Zandbelt, (rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving), Paul Roncken (onafhankelijk adviseur ruimtelijke kwaliteit) en Judith de Koster (directeur BGSV) kregen bezoekers de gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan over de betekenis van het Panorama Nederland voor Utrecht. De provincie Utrecht organiseerde de tentoonstelling in Utrecht in samenwerking met gemeente Utrecht en architectuurcentrum AORTA.
Omgevingsvisie provincie Utrecht
Panorama Nederland is een toonbeeld van ontwerpend onderzoek. Met een ontwerpende benadering zijn de grote maatschappelijke opgaven die op Nederland afkomen vertaald in kansgerichte, wervende vergezichten. Ook de provincie Utrecht is gediend met een dergelijke ontwerpende en kansengerichte aanpak. Dit nemen we mee bij de generieke en gebiedsgerichte uitwerking van het Koersdocument tot provinciale Omgevingsvisie.
Dit panorama reist in 2019 door het land en is de komende tijd nog in andere steden te bezichtigen. Op dinsdag 25 juni is het panorama bijvoorbeeld in Amersfoort, op een gezamenlijk symposium van Staatsbosbeheer en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Op de website van het College van Rijksadviseurs vind je alle tourdata.