Omgevingsverordening

De Omgevingsvisie komt juridisch tot uitdrukking in een Omgevingsverordening met regels voor de leefomgeving, dus wat wel en niet mag. Zo’n 25 verordeningen, regelingen en besluiten integreren we in één provinciale verordening. De regels stemmen we op elkaar af.
Decentraal, tenzij...
De Omgevingswet gaat uit van het principe ‘decentraal, tenzij’, daarbij is het in eerste instantie een taak van gemeenten om maatschappelijke opgaven te realiseren. Als gemeenten opgaven niet zelf doelmatig of doeltreffend kunnen realiseren, komt de provincie in actie om haar wettelijke taken en provinciale belangen te regelen. De provincie creëert in de Omgevingsverordening afwegingsruimte voor gemeenten. Overigens hoeft niet alles via de verordening geregeld te worden. De provincie kan ook andere instrumenten inzetten om de doelen te realiseren, zoals samenwerkingsafspraken, subsidies en programma’s.
De verordening en de visie
In 2019 herzien we alle regels die betrekking hebben op de leefomgeving en deze worden herschreven, samengevoegd, vereenvoudigd en op elkaar afgestemd. De verordening stellen we gelijktijdig op met de visie. De politieke keuzes die gemaakt worden in de visie kunnen zo meteen verwerkt worden in de verordening als dat nodig is.
Nieuwe concept regels getest
Op 15 oktober hebben we samen met gemeenten, waterschappen en maatschappelijke organisaties enkele concept regels getest op plannen uit de praktijk.
Meldpunt voor verbetering regels
Voor de Omgevingsverordening is er in 2019 een meldpunt open gesteld. Iedereen ideeën kon insturen voor verbetering en afschaffing van de regels. De binnengekomen meldingen hebben we getoetst aan de nieuwe visie en we voeren de suggesties indien mogelijk door in de regelgeving. Met gemeenten, waterschappen, omgevingsdiensten, maatschappelijke organisaties en andere deskundigen discussiëren we over de nieuwe regels en vindt er afstemming plaats.